Orlická etapová výheň…

Tradiční  silniční čtyřetapový závod juniorů a kadetů regionem Orlicka – Lanškroun 2018 je od minulé neděle minulostí. K rodnému kraji našeho patrona Vlastimila MORAVCE jsme zamířili pozornost i letos neb ve startovních listinách figurovali dva naši dva naši reprezentanti: junior Tomáš Doušek a kadet Honza „Džony“ Šindelář posílili tým Favoritu Brno a soupeřili zde v extrémních teplotách se vskutku silnou mezinárodní konkurencí!

02
Na předstartovní fotografii poznáváme v popředí Tomáše Tlamku „Contadora“, v pozadí druhého Tomáše – Douška.

Protože byl po celou dobu trvání „etapáku“ (od pátku do neděle) s našimi dvěma rajdry podpůrný Šindelářovic rodinný tým – předávám pomyslně slovo Honzovi Šindelářovi st., který zápolení bezmála 160 mladých cyklistů – silničářů na Orlicku viděl takto:

Zasílám krátké info k výpravě do Orlického pekla. V pátek po obědě jsme vyrazili  s klukama směr Lanškroun .Cestou panovala bojovná nálada a Honza  s Tomem byli nemotivovaní se s tímto závodem poprat. Čísla a ubytovaní nám již zajistily kluci z Favoritu (včetně zabezpečení servisu během závodu).

00a
Celkem 154 juniorů a kadetů změřilo síly minulý víkend na Orlickém „etapáku“.

Start první etapy byl za úmorného tepla odstartován v 17 hodin .Etapa měla 77km jela se na  7 kol přes vrchol kde byly tři horské prémie. Krátce po startu 154 závodníku došlo k hromadnému  pádu v kterém se zamotal i Tomáš který si tak vybral nováčkovskou daň. Balík se tak nadělil hned v počátku a jelo se dost svižně. Honza jel první skupině až do šestého kola kde ve stoupání na prémii se začal balík dělit. Snažení dostihnout čelní skupinu zastavil až železniční přejezd v Lanškrouně kde stíhací skupinku zastavila  místní lokálka .Tomáš, který zůstal ve skupině „odpárané“ pádem ,musel jít do sólové jízdy poté co nikdo nechtěl spolupracovat a hrozilo že nestihnou limit závodu.V úmorném teple si sáhl na dno, v sólo jízdě to nebyl žádný med, průměr závodu byl nad 42km/h. Honzík dokončil 98   ,Tom 138 . Druhá etapa sobota ráno, časovka na deset kilometru. Tomáš po probdělé noci strávené na záchodě (zřejmě úpal) musel působení v závodě ukončit.

06
Tomáše Douška postihla hned v první etapě smůla v podobě pádu. Záběr zachycuje pravděpodobně jeho následnou stíhací jízdu.

Honza ve své oblíbené disciplíně zajel na náročné zvlněné trati 70 místo. Třetí etapa startoval v sobotu ve 15 hod. Byla to královská etapa (pět vrchařských prémií) 90km dlouhá se startem v Jablonném nad Orlicí a cílem v Lanškrouně. Desetikilometrový kopec hned od pásky na Červenovodské sedlo byla dostatečná prověrka výkonosti všech závodníku, co zůstali v závodě. Honza si jel v pohodě v čelní skupince už do čtvtého kopce kde prorazil přední kolo. První poskytl pomoc neutrální vuz, který však neměl kolo stejné šířky a po několika  pokusech o nasazení to vzdali a musel čekat na mechaničák Favoritu kde mu kluci vezli naše náhrady . Do cíle dorazil na  100. pozici .Průměr na této vrchařské etapě byl 38.38km/h… 

04
Honza „Džony“ Šindelář v plné rychlosti na trati sobotní dopolední časovky na 10 km.

Poslední  nedělní etapa startovala a končila v Lanškrouně, měřila 97 km . Opět na borce čekalo několik slušných stoupání a  4 horské prémie. V této etapě vše klaplo bez problému, pole se začalo trhat již od startu, únava se již projevovala napříč celým startovním polem. Honzík jel v první skupince a až cca. na 80 km,  kde v posledním kopci který měl asi 4km, neudržel tempo čela  a se ztrátou čtyř minut dokončil na 65. místě. Průměr etapy opět přes  40 km/h . Závod dokončil celkově 82 místě, jako 11 kadet. Ahoj Honza.

01
Kopce, kopce, kopce… Uprostřed čela pelotonu rozpoznáváme Tomáše Tlamku „Contadora“.

Co dodat? Určitě velká škola a kvalitní trénink pro druhou polovinu bikové sezóny i s výhledem na případné cyklokrosy. Je s podivem, že za extrémních teplot zvládali mladíci jezdit v jednotlivých etapách tak vysoké rychlostní průměry. A ještě doplním, že na startu se s reprezentačním týmem objevil i náš odchovanec Tomáš Tlamka „Contador“ (Nutrend Specialized Raicng), který bral v kadetech celkové 7. místo. I jeho výsledek mohl být lepší, ale ani jemu se nevyhnuly dílčí technické problémy… Díky našim za bojovnost a vzorné repre oddílu, „special thanks“ pak podpůrným rodinným týmům, Honzovi Šindelářovy st., pak za kvalitní reportáž. Zde si můžete odkontrolovat detailní výsledkový servis.

Napsat komentář