Cyklokros: supr start!

Díky starší žákyni Elišce Hanákové nebude ani letos chybět dres MORAVEC Teamu  v závodech prestižního Českého poháru v cyklokrosu. Tato série  čítá  opět rovný tucet závodů a už minulý víkend odkrojily z této tučné porce svůj díl první dva závody, které se odjely na tratích v  Uničově  a Ostravě. Eliška Hanáková, byť věkem ještě starší  žákyně, závodící ve společné kategorii s kadetkami , začala cyklokrosovou sezónu dvěma výbornými umístěními těsně za hranicí elitní desítky!

IMG_2596
Kadetky krátce před startem premiérového závodu v Uničově.

V Uničově i Ostravě dokončila závod na 12. místě v obou případech se ztrátou cca půldruhé minuty na vítězku (v obou závodech to byla Aneta Novotná – ADASTRA Sokol Veltěž) a rázem se tak zařadila do širší cyklokrosové špičky českých děvčat tohoto věku. Především v Ostravě se zdálo, že jí TOP 10 neunikne. Pád na trati v průběhu závodu však způsobil časovou ztrátu, která ji prozatím odsunula těsně za 10 nejlepších borek. Dovolím si ale odhadovat, že je jen otázkou času, kdy se této mety Elišce podaří  dosáhnout. Možná už o tomto víkendu, kdy v rychlém sledu pokračuje ČP závody v Hlinsku (sobota) a v Rýmařově (neděle). Budeme, samo-že, držet palce!

IMG_2631
Obávané uničovské schody v podání Toma Tlamky „Contadora“.

Cyklističtí odborníci si určitě všimli, že kromě Elišky Hanákové se v mládežnických startovních listinách  objevují i  další jména, nám dobře známá z letošní, právě skončené, MTB „Vrchoviny“. V juniorech například začal výborně cyklokrosovou sezónu třetí borec z červencového bikového závodu ve Žďárné, Tomáš Ježek (IVAR), který bral v Ostravě i Uničově „bednu“ za druhá místa! Tuto kategorii jede už letos i vítěz tří závodů „Vrchoviny“  (Protivanov, Žďárná, Okrouhlá) a náš odchovanec Tomáš Tlamka „Contador“ (Nutrend Specialized Rcing – v Uničově 12. místo, v Ostravě 7.).  A cyklokrosové publikum zatleskalo za bronzové umístění v Uničově v kategorii juniorů i dalšímu vítězi závodu PDV z Bukové – Honzovi „Zatlíkovi“ Zatloukalovi (Nutrend Specialized Racing).

IMG_2612
Eliška Hanáková zdolává jeden z náročných výjezdů v Uničově.

Na cyklokrosovém bitevním poli můžeme monitorovat ale i další úspěšné „veterány“ z letošní „Vrchoviny“… Silnou mládežnickou skupinu nasazuje do bojů tým Short Bike Acdemy Opletal jejímž lídrem je kadet a vítězný hrdina z letošních Knínic, Jakub Zemene, kterému zdatně sekundují nám další známé tváře – kadetka Denisa Bravencová a žáci – bratři Tomáš a Lukáš Raškové. V žákovské kategorii si vede velmi dobře  i celkový vítěz PDV mezi chlapci 9-10 let – Jakub Tesařík (Cykloteam Kolárna). A mohli bychom jmenovat další, kterým letošní „Vrchovina“ podle všeho docela dobře posloužila na zvládnutí i cyklokrosové „prodloužené“…

IMG_2680
I dobrý běžec musí být cyklokrosař…

A ještě jedna poznámka, či námět, směřující na Český svaz cyklistiky a její cyklokrosařskou komisi: vzhledem k rostoucímu počtu děvčat v oficiální kategorii kadetek (v obou případech jich startovalo 55) , kdy v reálu tato jedna kategorie vlastně sdružuje hned kategorie  tři (mladší žákyně, starší žákyně, kadetky) by možná stálo z zvážení rozdělení této na dvě: první by byla společnou mladších mladší a starších žákyň, druhou by pak tvořila kategorie kadetek. Zde studujte kompletní výsledkový servis z Ostravy, zde jsou výsledky z Uničova. Je k okouknutí i malá fotogalerie

Napsat komentář