Draci na obloze..!

První listopadová – dušičková – neděle se z hlediska klimatických podmínek, které jsou nutné pro organizaci drakiády, nejevila zpočátků vůbec optimálně. Po ránu bylo na tradičním „místě činu“ – poblíž kapličky v Benešově – Pavlově, mlhavo, chladno a především – prakticky bez větru… Postupně se ovšem začala meteorologická situace zásadně měnit. Především začalo foukat! A to v síle větru, která jepro draky optimální! Vítr rozfoukal protivné cáry mlhy a po druhé hodině odpolední začalo dokonce vykukovat sluníčko..!

DSC_0009
Šimon se předvedl jako zdatný „drakovod“!

V cyklistickém Nebi nám šel z pohledu vytvoření potřebných podmínek pro pouštění draků, bez pochyby „na ruku“ náš Patron, Vlastimil MORAVEC, který v pravý čas, jako na objednávku zařídíl nejen optimální povětří, ale i to již výše zmíněné sluníčko! Díky moc, Vlasto!

IMG_9632
Draci se dokázali „popasovat“ i s Airbusem A300!

Jako první byli v akci Tesařovi z Okrouhlé, kteří se prezentovali hned dvěma létavci, a kteří si pochvalu zasloužili za malého dráčka výjimečného tím, že se jednalo o výhradě ruční práci tatínka Jirky! Chvilku po létavcích z Okrouhlé vzlétl i další ručně vyrobený drak, tentokrát z letovické dílny Kalina & Syn, který přítomné MORAVCE velmi příjemně překvapil tím, že byl historicky poprvé „oděn“  v soudobém dresu MORAVEC Teamu!

IMG_9600
Tak to je on: historicky první drak v barvách MORAVEC Teamu se svým drakovodem Matějem.

A jakoby tomuto drakovi tato skutečnost dodala dravosti a dynamiky, která je všem, kdo mají na sobě dres MORAVEC Teamu, tak vlastní! Drak MORAVEC řešil  svoji vzdušnou „race“ tak razantně, že si při tvrdším přistání zlomil „klíční kost“ – tj. horizontální dřevěnou konstrukční vzpruhu… Ale do této nešťastné chvíle sklízel od přítommných jen obdivný potlesk a slova uznání!

002
Vítězný drak Patrika Pokorného jde nezadržitelně nahoru.

Vítr by se v to nedělní odpoledne dal charakterizovat souslovým: proměnlivý, s nárazy. A právě jeden z těchto silných nárazů, který mohl být klidně i v „levelu“  25 m/s a více, způsobil přetržení provázku u draka ze „závodní stáje“ Pokorných ze Sebranic, kterého letovodem byl starší z bratrů Pokorných, Patrik. Naštěstí drak „urvaný z řetězu“ stihnul doplachtit k zemi  ještě na louce před lesem a nedošlo tedy k jeho ztrátě… Ještě před incidentem létal skutečně prvotřídně a právě jeho „řidič“, Patrik Pokorný, byl vyhlášen porotou podle očekávání jednohlasně „Králem Drakecu“! Blahopřejeme!

IMG_9594
Draci v akci…

Ocenění si ale odvezli z louky u Pavlovské kaple jako vždy všichni aktivní (i pasivní) účastníci… „Tuplovanou“ odměnou pak byli honorováni po zásluze  dráčci ručně vyrobení (z dílny Jirky Tesaře a firmy Kalina  & Syn)… Společná závěrečná fotka ale ještě nedělala tečku za tradičním „Drakecem“… Dominik Vičar, který byl na louce s námi, nám otevřel Pavlovskou kapličku a my v jejím příjemném, duchovní energií nabitém interiéru, strávili velmi pozitivní, příjemné chvíle… Díky Domčo!

IMG_9666
V Pavlovské kapli jsme mohli pobýt díky Dominiku Vičarovi…

Úplným finále Drakecu bylo tradiční „depo“ v restauraci Morava Benešov, kdy na nás už netrpělivě čekala naše Maruška Zouharová s maminkou, které zde pro nás vytvořily „předmostí“… Za samého soumraku se nám překvapivě z „drakového letiště“ ozval ještě Šafářovic Drak-Team v sestavě Milan Šafář  / Veronika Šafářová, který to za námi dříve bohužel nestihnul (připommínám, že v tu neděli vrcholily Svátky zesnulých). Přesto táta s dcerou stihnuli zvládnout  pár desítek letových minut s jejich tradičním dráčkem (též ruční výroba táty Milana) i díky tomu, že jejich dráček by vybaven LED osvětlením v konfiguraci: dálková / tlumená / poziční světla..! Samozřejmě, že ani finální letovodka letošního Drakecu, Verča Šafářová, nebyla o odměnu (tatranka, diplomek a limča)  ochuzena, byť jí cena byla předána až dodatečně, ve středu… Zde mrkněte na dvě fotogalerie z drakového letového dne:

IMG_9664
Účastníci „Drakecu“ po akci pod oddílovou bojovou zástavou..!

Napsat komentář