Fotky z obce SPY

Opravdu, zvláštní název obce, kde se Vlastimil MORAVEC narodil… My dnes už víme, že ve zdejším kraji se to zvláštními názvy obcí jen hemží… Tak tedy – vítejte v obci SPY, která je v současnosti již součástí Nového Města nad Metují.

obraz005

Foto v plném rozlišení: Vítá Vás rodiště Vlasty MORAVCE!

Vlasta MORAVEC se narodil jako jediný syn učitele, p. MORAVCE, který ve Spách vedl jednotřídní školu. V tomto domě byl zároveň i byt pana řídicího, takže je tento dům Vlastíka MORAVCE rodným.

obraz008

Foto v plném rozlišení:  Bývalá škola. Zde se Vlastík narodil a žil.

A protože, jak je výše uvedeno, víska SPY patří již v současnosti k Novému Městu nad Metují, spojovací, asi 3km dlouhá ulice / komunikace nese jméno právě na počest Vlastimila MORAVCE.

obraz009

Foto v plném rozlišení:  Místní na Vlastíka nezapomněli

Tří výše uvedené fotky nám před lety poskytnul MORAVCŮV kamarád a spoluzávodník, taky již výše zmíněný Jirka Novák. A my jsme mohli v r. 2015, při osobní návštěvě vísky SPY vše ověřit. Takže jaký byl aktuální stav vybraných míst ve Vlastově rodišti v patnáctém roce nového tisíciletí?

DSCN3330

Vjezd do obce ve směru od Dobrušky se za těch pár let, kdy ho pro nás fotil Jirka Novák, příliš nezměnil. Snad jen komunikace je více frekventovaná…

DSCN3389

Rodný dům Vlastimila MORAVCE, zachycený Petrovým NIKONEM při rychlostním průjezdu obcí od Nového Města nad Metují ve středu 29. července 2015 v odpoledních hodinách. Dům v současnosti obývají manželé Voborníkovi (zakoupili ho před lety od MORAVCŮ) a v pravé části, kde byla školní třída, je knihovna s pamětní vitrínou Vlastimila MORAVCE. Levá část objektu je obytná.

DSCN3396

Názvy ulic jsou evidentně vyrobené z kvalitního smaltu, i po letech nejeví známky radikálního stárnutí či zhoršení stavu. Fotogalerie z průzkumné cesty MORAVEC Teamu do Vlastíkova rodiště z r. 2015 je zde: Kemp Opočno 2015, a zde reportáž. To nejcennější, co jsme z mise do podorlicka přivezli, je však zde: Mrkvův pád do Nebe.