Pod Sněžkou extrém!

Ve velmi dobrém světle se nadále představují bikeři MORAVEC Teamu v nejvyšší národní bikové lize! Třetí kolo prestižní české cross country série přivítala o minulém víkendu Pec pos Sněžkou a na zdejších tratích, které jsou uznávány bikery jako jedny z nejtěžších u nás, se nám meailově zadařilo v míře letos dosud nevídané! Především v sobotních sprintech naši opět předvedli, že byť tuto disciplinu nijak speciálně netrénujeme, daří se nám v ní nad míru! Dvě stříbra a jeden bronz jsou toho jasným důkazem! Výsledky jsou o to cennější, vezmeme-li v úvahu, jak extrémně nepříznivé počasí bikový víkend v Krkonoších provázelo…

IMG_20170513_172428
Karlu Vinickému „bedna“ sluší!
Sobota 13.5.2017 – MTB XCE

Především výkony a výsledky našich juniorů nás velmi potěšily! A kdo si u bookmakerů před závodem vsadil na našeho Karla Vinického, udělal velmi, velmi dobře! Zisk z jeho sázky asi předčil očekávání, a radost byla tím pádem asi stejně velká, jako ta naše! Nenápadný, málomluvný hošík z Olomučan výkonnostně roste krok za krokem a v Krkonoších potvrdil, že se z něho stává Pan Biker! Růžky Kája vystrčil už v Praze, kdy mu ve sprintu uniklo finále jen velmi těsně… V Peci to už ale „Carlosovi“ (Reutemannovi?) po zásluze vyšlo a jeho tréninkové píli se dostalo prvního sladkého ovoce! Ke stříbru Karlovi blahopřejeme, „bedna“ mu „sakra“ sluší! Jako lvi se rvali ve sprintech i jemu věkově příslušní týmoví parťáci: Peťa Šich také nakukoval do finálové jízdy, zatím mu to těsně nevyšlo, umístění v TOP 5, ale svoji cenu určo má! Do elitní TOP 10 má našlápnuto i náš třetí juniorský mušketýr, Tomáš Doušek. Zkrátka naši junioři se ve sprintech v Peci pod Sněžkou pochlapili!

IMG_20170513_172246
Bylo jen otázkou času, kdy se Jana „Džejn“ Tesařová letos prosadí na stupně vítězů. Zvládla to už v Peci pod Sněžkou!

A nejen oni! Výsledkově Karla Vinického okopírovala pod nejvyšší českou horou juniorka Jana Tesařová. Pravda, soupeřek neměla mnoho, ale na to se historie nebude ptát… Nade vše bude čnít její stříbrný výsledek! A je možná otázkou času, kdy se Janě podaří stříbro přetavit ve zlato! Vůbec nám nebude vadit, kdyby si „Džejn“ tuto chemickou procedůru schovala až na červenec, kdy se v Brně u Anthroposu pojede o tituly mistrů a mistryň ČR! I k Janě míří naše blahopřání k cennému stříbru! Medailovou sobotu pro MORAVEC Team skvěle završil letos „notorický“ přepisovatel oddílových dějin – Dominik Prudek. Po věrtelu smůly, který si vybral na minulém „poháru“ v Praze – Řepích, mu tentokrát „padala karta“ podstatně lépe a výsledkem byla bronzová radost po cílovém finiši finálové jízdy kategorie mužů ELITE! Dominik opět ukázal, že ELIMINATORa umí, že mu tato disciplina sedí, dokáže v ní prodat svoji nespornou sílu, výbušnost, dynamiku… Blahopřání   k bronzu i pro Dominika!

IMG_20170513_172735
Dominik Prudek se letos stává „Černým koněm“ v elitní mužské sprinterské kategorii! V Peci obhájil bronz z Kutné Hory!

A jak si v sobotu vedli další naši ELIMINATOři? V žákyních bez rozdílu vah uniklo jen tesně umístění v TOP 10 Kristýně Kolářové s Eliškou Hanákovou. Společně s Adélou Kubinovou se všechny naše holky „zaparkovali“ ve druhé desítce výsledkových listin. Stejně si vedl i žák Jakub Tesař, vpřed se posouvá i nadále Víťa Lipenský, který se prosadil letos poprvé na bodové umístění! Vůbec všichni naši jmenovaní „mlaďoši“ si v Krkonoších vylepšili svoje letošní sprinterská maxima! Po nemoci je výkonnostně zpět i kadetka Anna Zemánková. Finále jí v Peci unilklo jen velmi těsně a výsledkově okopírovala nakonec pozici TOP 5  juniora Petra Šicha. Dovolím si prorokovat, že i s Aňou se letos na sprinterské „bedně“ ještě uvidíme!

Výrazným písmem napsali samostatnou sprinterskou kapitolu v Krkonoších i naši kadeti. Honza „Dony“ Šindelář velice rychle oklepal ze svých silných „klik“ únavu z etapového Závodu Míru nejmladších a s jistotou jemu vlastní se bez potíži dokázal „prostřílet“ do finále své kategorie. V něm mu znovu chyběl, podobně jako v Kutné Hoře, k dalšímu medailovému zisku znovu ten pověstný krůček… „Bramborová“ pozice  ale svoji cenu určitě má! Tím spíš, že mu zdatně sekundoval i jeho týmový kolega v kategorii – Víťa Suchánek. Ten pod Sněžkou „lítal“ sprinty jako z partesu! V pohodě prošel z kvalifikace do vyřazovacích jízd a k naší velké radosti se dokázal probojovat až do semifinále! Do vytouženého finále sice nakonec neproklouznul, každopádně má i Víťa na svém kontě po sobotě „eliminátorský“ osobák! Zde je náš sobotní výsledkový sumář z pod Sněžky:

  • XCE žákyně: 11. Kristýna Kolářová, 12. Eliška Hanáková, 17. Adéla Kubinová
  • XCE žáci: 19. Jakub Tesař, 36. Vít Lipenský
  • XCE kadetky: 5. Anna Zemánková
  • XCE kadeti: 4. Honza „Džony“ Šindelář, 8. Vít Suchánek
  • XCE juniorky: 2. Jana Tesařová
  • XCE junioři: 2. Karel Vinický, 5. Petr Šich, 11. Tomáš Doušek
  • XCE muži ELITE: 3. Dominik Prudek

A ještě několik postřehů ze sobotních klání: sporadické startovní listiny nejmladších dětských kategorií překvapily… Tím víc při porovnání s „nařízlými“ startovkami těchto nejmladších kategorií v rámci prvních dvou závodů MTB Superior Poháru Drahanské vrchoviny. Počasí bylo v sobotu v Peci vysloveně horské… I když celé Česko již hřály sluneční paprsky, Krkonoše, potažmo okolí Pece pod Sněžkou, vytrvale trápilo deštivo, vlhko… Už tak extrémně těžké místní tratě se staly bahnitými a ještě těžšími… O to jsou kvalitní výkony a výsledky našich cennější a ukazují, že naši rajdři jsou na podobné podmínky dobře vycvičeni! Věřme, že počasí přejde do sluníčkova i v Krkonoších, a že nedělní souboje, do kterých našim znovu zmáčneme palce, se již odehrají na rychlých, suchých tratích! Zde je kompletní výsledkový servis. A taky první fotogalerie… A druhá fotogalerie

Neděle 14.5.2017 – MTB XCO

Přání, aby alespoň v neděli v počasí v Peci pod Sněžkou přálo, zústalo nevyslyšeno, ba opak byl pravdou… Lokalitu zužoval déšť prakticky soustavně a ze závodů jednotlivých kategorií se stalo v skutečné „peklo severu“… Naši ale obstáli i za daých těžkých klimatických podmínek se ctí a osvědčili všichni beze zbytku vysoké morálně-volní vlastnosti!

Už první ranní start nám přinesl velkou radost v podobě 4.místa naší mladičké bikerky Elišky Hanákové! V závodě si vedla výborně především takticky a od medaile ji v cílovém spurtu dělila desetina vteřinky..! Bravo Eliško! Vzhledek k jejím dosavadním výkonům jí označení „černého koně“ této kategorie náleží zcela po právu! Jako lvi se byli ve stejné kategorii kluků i týmoví parťáci Elišky Hanákové, Roman Sindelář s Vítkem Lipenským. Roman stíhal umístění v TOP20 a po bodovaných umístění začíná čím dál víc pokukovat i Víťa.

Dvacet minut před desátou hodinou dopolední vyrazili na trať kategorie starších žáků a ny jsme opět drželi palce dalším třem našim želízkům v Krkonošském ohni (resp. v Krkonošském bahně…). Jak Jakub Tesař, tak Kristýnka Kolářová s Adélou Kubinovou odvedli v náročných klimatických podmínkách svoje současná maxima a vybojovaná bodová umístění určitě cenu mají.

I následný start kadetů a mužů – expertů nás zajímal a i v něm jsme dodrželi kvótu tří rajdrů na startu. V současnosti v pohodě závodící Honza „Džony“ Šindelář byl prvním ze smolařů nedělních „zmoklých“ závodů, když se mu závod bohužel nepodařilo dokončit (přetržený řetěz). V jeho kategorii tak zústal na trati osamocený v dresu MORAVEC Teamu jeho týmový parťák Víťa Suchánek. A jeho statečný výkon byl korunován ziskem letos prvních mistrovských bodů! Ty si vyjel bez problémů i náš jediný expert – Lukáš Gregor, kterého od umístění v TOP 10 dělily v Peci pod Sněžkou necelé dvě minuty…

V sobotních sprintech nás hodně navnadili na nedělní klasiku naši junioři. Výsledkově to ale tentokrát bylo někde jinde. V tvrdé  mezinárodní konkurenci (závod v Peci pod Sněžkou si logicky vyhledali hlavně bikeři z Polska) to byl pouze Petr Šich, který dosáhl na body, Karlovi Vinickému ani Tomáši Douškovi se na česko-polském pomezí bodově nezadařilo. Ať tak, či tak, všichni tři si zaslouží za bojovné a statečné výkony v horském klimatickém extrému naše uznání… Hodinu po poledni vyrazily na rozblácenou a už docela těžko jetelnou trať, startovní šiky kadetek, juniorek a žen. Hned čtyři jména ve startovních listinách nás zajímala i zde…

Anna Zemánková je borkou do nephody a ukázala to i v neděli. Umístění v TOP10 jí uniklo jen asi o dvacet vteřin a dá se čekat, že naše zkušená reprezentantka by mohla v dalším průběhu sezóny nadále výkonnostně a výsledkově postupně kulminovat. Juniorka Jana „Džejn“ Tesařová se do TOP 10 jako druhá v tom dni v dresu MORAVCE probojovat dokázala, když i ona musela čelit těžké mezinárodní konkurenci, kterou závodnice z Ruska, Polska či Mexika určitě představovaly. Druhým naším smolařem toho dne se stala Monika Konečná, která stejně jako „Džony“ Šindelář, závod nedokončila. Palce jsme v tomto startu drželi i naší odchovankyni Adéle Šafářové, která se opět, co by nováček mezi ženami, vůbec neztratila a mezi děvčaty kategorie U23 se dokonce doázala také prosadit do TOP10.

V posledním startu dne vyrazila na  rozblácenou a deštěm a bikery z předešlých startů už tak dost „zmasakrovanou“ trať čtyřicetihlavá smečka kategorie mužů ELITE s naším Dominikem Prudkem včetně. Domča se tentokrát nemusel honit s Jardou Kulhavým, který se nakonec na startu neobjevil. I tak měl ale těžké soupeře, i zde se sešla silná zahraniční grupa především Rusů a skoro domácích  Poláků. I Dominik se rval se seoupeři, s terénem, s počasím, jako lev. Dlouho držel pozici v TOP 20 a i když umístění do „dvacítky“ nakonec neudržel, jeho výkon byl příkladný a výsledek je za daných okolností velmi cenný… Zde je tedy rekapitulace zápolení našich na nedělních Krkonošských blatech:

  • Mladší žákyně: 4. Eliška Hanáková / celkově 8.
  • Mladší žáci: 20. Roman Šindelář/ 13., 45. Víťa Lipenský / zatím nebodoval
  • Starší žákyně: 285. Kristýna Kolářová / 24., 27. Adéla Kubinová / 29.
  • Starší žáci: 34. Jakub Tesař / 34.
  • Kadeti: 37. Vít Suchánek / 54.,  Honza „Džony“ Šindelář neokončil / 24.
  • Juniorky: 9. Jana Tesařová / 4.
  • Junioři: 37. Petr Šich / 61., 49. Karel Vinický / 58., 51. Tomáš Doušek / zatím nebodoval
  • Muži EXPERT:12. Lukáš Gregor / 12.
  • Ženy ELITE / U23: 16. / 6. Adéla Šafářová / 6. / 2.
  • Muži ELITE / U23: 23. / 17.  Dominik Prudek /16. / 10.

Krkonošská, počasím jednoznačně extrémní „race“, prověřila MORAVEC Team ze všech stran. „Zobli“ si nejen rajdři na jen těžko jetelných tratích, ale i podpůrný realizační tým, který za dané situace musel udržet bojeschopnost velotechniky, bojeschopnost rajdrů, udržet v rámci možností nezbytné zázemí, pohlídat depa rajdrů MORAVCE v jednotlivých startech…  Tyto všechny úkoly je docela náročné zvládnout za optimálního počasí… Což teprve, když Vám teče za krk, když jsou ruce, které mají řešit servisní – byť třeba triviální – zákrok, zkřehlé zimou, když je kolem Vás všudypřítomné kašovité bláto… Hnusné, kluzké… Toto je vyjmenování  jen zlomku tortury, kterou naši  v Peci pod Sněžkou o minulém víkendu zažívali… Díky všem za to, jak to skvěle zvládli!!! Zde je již kompletní výslekový servis… A zde první fotky… A i další pěkné foto

Napsat komentář