Letní sběr zkušeností…

MTB „Vrchovina“ – jak známo – termínově uhýbá pouze závodům Českého poháru. Na termínovou listinu závodu Světového poháru horských kol nebere „Vrchovina“ zřetel a i proto došlo o předminulé a minulé sobotě při závodech  ve Žďárné a Valchově k situaci, že se ve startovních listinách závodu mužů i žen neobjevili dva rajdři, kteří by za normálních okolností tyto závody pravděpodobně nevynechali… Náš Dominik Prudek spolu s naší odchovankyní Adélou Šafářovou (Nutrend Specialized) závodili na závodech světového poháru, když první prázdninový den hostila bikerský výkvět planety Andorra, jmenovitě její horské středisko Vallnord, by se o týden později „svěťák“ přesunul do švýcarského Lanzerheide.

Glenn-Peeters-Waregem-dag-2-3

Je  dávno realitou, že nejlepší regionální bikeři už  vyrostli z „Vrchovinovývh gatí“ a v průběhu sezóny je vidět závodit v regionu bude spíše vzácností, než pravidlem… Ve Valldordu to našim dvěma příliš nesedlo. Dominikovi nejely nohy a celkově se ten den necítil  v optimální pohodě. Cílové 90. místo (ztráta dvou kol) možná nebylo podle jeho představ (určitě pomýšlel při své velké premiéře na závodě SP na lepší umístění)… Na druhou stranu ale posbíral cenné zkušenosti a už ví, jak hodně může výkon poznamenat ať už dlouhé, unavné cestování, či extrémně vysoká nadmořská výška závodiště (Vallnord leží 1900 m. n. m.)… Na tento fakt si postěžovala novinářům i v cíli 29. Adéla Šafářová, která měla od prvního dne pobytu v Andoře problémy s nadmořskou výškou. „Vůbec jsem se tady nějak nesrovnala, strašně špatně se mi tady dýchá,“ řekla Adéla, která se v Novém Městě blýskla 17. příčkou. Zde mrkněte na související články, kde najdete i odkazy na výsledkové listiny.

CER_0755Oba naši se společně s celou českou skupinou bikerů stěhovali o svátečním týdnu z Andorry do Švýcarska, do městečka Lanzerheide, kde se minulou neděli po týdnu roztočila kola světového poháru horských kol znovu. Dominik Prudek obsadil v závodě 100. místo, což sice znamená opticky zhoršení oproti Vallnordu, ale závod končil se ztrátou pouhého jednoho kola, což zase naznačuje, že už nohy jely přece jen lépe… A i Adéle Šafářové vyšel závod ve Švýcarsku podstatně lépe, než ten  v Andoře: 13. místo v cíli je jejím dosavadním maximem v kategorii U23! „Po Andoře jsem si zlepšila náladu. Jezdila jsem i kolem 12. místa, pak mi v posledním kole trošku došlo. Ale jsem moc spokojená, je to pro mě zatím nejlepší výsledek v kategorii do 23 let,“ svěřila se po závodě novinářům naše odchovankyně.

Dominik Prudek i Adéla Šafářová jsou už aktuálně v Čechách a nastávající dny určitě využijí k vyladění formy na národní MTB mistrovství, které letos pohostí od 21. do 23. července Brno. Zkušenosti z nejtěžších závodů, které v minulých dnech oba absolvovali,  se budou přespříští víkend u Anthroposu určitě hodit…. Zde studujte podrobnější reportáž z Lanzerheide.

Napsat komentář