Bedřichovská fantazie!

Dobře připravení, s pokorou k soupeřům, ale i se zdravou sebedůvěrou a s vírou ve vlastní sílu a bikerský um, jsme (po kolikáté v historii MORAVCE už?) vyrazili předposlední červencový víkend šestnáctého roku třetího tisíciletí do Jizerských hor, kde se odehrály v městečku Bedřichově pro letošní rok bitvy o národní šampiony v MTB XCE a XCO cyklistických disciplinách. A náš výsledek? Z Říše snů… A kdyby všechno šlo (jak už to tak bývá – bohužel, všechno nešlo) podle plánu, mohlo být našich TOP výsledků ještě více..! Každopádně po Bedřichově můžeme „nahoru“ hlásit: splněno, překročeno!

OLYMPUS DIGITAL CAMERA
Sobotní pozoruhodný medailový „sběr“ v rámci sprintů pro MORAVEC Team!

Eliminátora sezónně nijak neřešíme, netrénujeme ho vůbec a v rámci Českých pohárů ho jezdíme, tak říkajíc, z pilnosti… Přesto, podobně jako v nejednom z předchozích závodů, jsme si na národním šampionátu z tohoto závodu udělali málem oddílový přebor..! Hned tři disciplíny jsme zde zcela opanovali: žáky, kadetky a juniory. Kecám… Vlastně čtyři disciplíny: Dík naší odchovankyni Adéle Šafářové (Nutrend Specialized) i juniorky…

OLYMPUS DIGITAL CAMERA
První mistrovský dres pro Tomáše Tlamku „Contadora“. Zcela po zásluze!

Závod starších žáků byl v režii našich barev: Tomáš Tlamka „Contador“ i Honza „Džony“ Šindelář ukázali záhy konkurenci, „zač je toho loket“ a „kdo je tady pánem“.. Po kvalifikaci vévodili dva naši bikeři výsledkové listině bez mála padesátihlavému startovnímu poli. Oba s jistotou prošli přes čtvrtfinálovou a semifinálovou rozjížďku do finále, po kterém se ze zlata radoval „Conťas“ a i když na „Džonyho“ nakonec zbyla nepopulární „brambora“, vysekli jsme za předvedený bojovný výkon hlubokou poklonu i jemu. Vždyť k bronzu nechybělo mnoho… Statečně se s konkurencí servali i dva naši elévové Jakub Tesař s Romanem Šindelářem, kteří svým projevem ukázali do budoucna velkou perspektivu! A k naší velké radosti, v rámci celkového hodnocení ČP XCE, okopírovali dva naši borci sobotní bedřichovský výsledek!

OLYMPUS DIGITAL CAMERA
Zlato a bronz berou letos v celkovém hodnocení ČP XCE naše kadetky Anna Zemánková s Janou Tesařovou!

Výsledky kategorie kadetek ovlivnily náhlé zdravotní potíže dosvadní lídryně průběžného pořadí, suverénní vítězky z před týdne z Pece pod Sněžkou, naší Jany Tesařové. Role pomyslných „mstitelek“ se zdatně ujaly další dvě naše borky – Aňa Zemánková s Kristýnou Haasovou. V oproti starším žákům podstatně „řidší“ konkurenci postoupila Anička suverénně do finálové jízdy, když se před tím mohla pochlubit i nejlepším časem z kvalifikace! Po bojovném výkonu uteklo druhé naší reprezenatntce, Kristýně Haasové vysněné semifinále o pověstný „chloupek“… Ve finálové jízdě hned v první zatáčce šla bohužel Anička Zemánková po podklouznutí „k zemi“ a bylo  ve zlomku vteřiny  po medailových nadějích… Eliminátor je disciplina, kdy sebemenší chyba je časově tvrdě ztrestána, zpravidla bez možnosti nápravy… Takže i Anna, podobně jako „Džony“ – čtvrtá nejlepší v Česku…. Přesto: i toto umístění jí stačilo k zisku národní pohárové šampionky, přičemž Jana „Džejn“ Tesařová – i přes neúčasti v Beřichově – uhájila v tomto pořadí bronzovou příčku!

OLYMPUS DIGITAL CAMERA
Další národní šampion z řad MORAVCE se jmenuje Dominik Prudek!

Sprinty kategorie juniorů zcela ovládl náš Dominik Prudek, který si z konkurencí pohrával v pravdě jako kočka s myší… Jeho výbušný, dynamický projev a dokonalá znalost okruhu, to vše mu v součtu zajistilo dominantní převahu nad zbytkem startovního pole. Díky Domčovi se tedy můžeme radovat z druhého titulu národního šampiona! Vše v tu nádhernou, slunečnou, předposlední  červencovou sobotu završuje skvělým vítězstvím mezi juniorkami i naše odchovankyně Adéla Šafářová! Byť ve finálové jízdě jela dlouho až třetí v pořadí a její první atak na lepší pozice po vyjetí na nejvyšší bod okruhu, byl soupeřkami odražen, pokračovala bez ustání  v útoku a před nájezdem na terasy před rampou se dokázala na cca 200m prosmýknout přes své dvě soupeřky neskutečným útočným manévrem do čela závodu! A to už ve zbylých desítkách metrů samozřejmě neopustila a s jistotou jí vlastní, uhájila! Její právě posaný razantní útok na čelo zvedl diváky ze sedaček…

OLYMPUS DIGITAL CAMERA
Adéla Šafářová ovládla v Bedřichově závod MTB XCE v kategorii juniorek.

Že reprezentační trenér Viktor Zapletal požádal vedoucího našeho oddílu, Petr Koudelku a společnou fotku s Adélou na web Nutrend Specialized je jenom důkazem, jaký kredit má MORAVEC Team v současnosti v nejvyšších cyklistických patrech… A co ostatní naši sprinteři v sobotu? Jako lvi se rvali o postup tři naši kadeti: Matěj Mazánek, Karel Vinický a Víťa Suchánek. Do čtvrtfinále proklouzl z rozjížďky Karel Vinický, kterému pak semifinále uteklo o necelou vteřinku… Blahopřání od nás letí národním šampionům i vítězům v rámci celkového hodnocení ČP, velký dík pak všem našim rajdrům-sprinterům bez výjimky, bezvadně fungující podpůrný tým, samozřejmě, nevyjímaje… Výsledkový souhrn MORAVCE ze sprinterské soboty je tento (v závorce je celkové umístění v rámci letošního ČP v této disciplině):

  • žáci: 1. Tomáš Tlamka „Contador“ (1.)…. 4. Honza „Johny“ Šindelář (4.)… 36. Jakub Tesař (nebodoval)…., 47. Roman Šindelář (nebodoval)
  • kadetky: 4. Anna Zemánková (1.), ..9. Kristýna Haasová (10.), Monika Konečná – nestartovala (20.), Jana Tesařová – nestartovala (3.)
  • kadeti: 11. Karel Vinický (11.), …23. Matěj Mazánek (27.), …37. Víťa Suchánek (40.).
  • juniorky: 1. Adéla Šafářová (1.)
  • junioři: 1. Dominik Prudek (1.)

Zde je fůra fotek, kde najdete i ty ze sobotních sprintů a zde je zase, pro nás tak okulibý, kompletní výsledkový servis

Neděle 24.7.2016 MTB XCO

Zatím co v sobotu bylo na sprinty počasí „jako vyšité“, to znamená, že bylo slnečno a teplo, v neděli bylo vše jinak… Už po půlnoci zkropil Bedřichov déšť, který se ráno objevil, v ještě větší intenzitě, bohužel znovu… Místní tratě jsou dost náročné za sucha, natož za mokra… Pamatujete předloňský rok a rozseklé lýtko tehdy ještě naší kadetky Adély Šafářové? Šest stehů tehdy museli doktoři na ránu Adys obětovat…. Po dvou letech tedy „repete“ co se týče psího počasí… MORAVEC  Team to ale nijak neznervózňuje, sehrané „soukolí“ pracuje dál, s úsměvem na rtech, bezvadně!

OLYMPUS DIGITAL CAMERA
Fotky, které se neokoukají a které vhánějí slzy do očí..!

Ukazuje to jako první v akci, náš mladší žák, Roman Šindelář. Hošík, kterého málo kdy vidíte jinak, než na kole, se ze zadní startovní ozice dokázal probít houštinou téměř padesáti soupeřů na v cíli skvělé, 25. místo! Věru pro ten den vysoko nastavená laťka pro ostaní MORAVCE… V následném startu se s ní musí popasovat trio našich starších žáků. A v dramatickém závodě to dokázali všichni tři beze zbytku! Tomáš Tlamka „Contador“, sršící energií vpravdě jako Dukovany, si v úvodu závodu hlídá čelo a je víc než jasné, že dnes bude útočit na nejvyšší pozice. Na dohled nejlepším krouží po mokrém okruhu, atakujíc TOP 5 i Honza Džony Šindelář, bodové pozice drží ve čtyřicetihlavém startovním poli i náš spolehlivý bojovník Jakub Tesař. Pak přichází na čele zápletka: Tomovi se smeknul řetěz a propadá se na 5. místo… Po rychlé opravě zařazuje ale „vyšší šaltr“ a během necelého kola se po famózní stíhací jízdě, která zvedá diváky na tribuně ze sedadel, vrací na třetí pozici a za krátko „docvakává“ i na druhém místě jezdícího soupeře! Brzdí ho ale další technická komplikace: „plíživý platfus“ na jeho předním kole. „Plíživý platfus“, nebo-li pomalá ztráta tlaku v pneu… Co dělat? V této chvíli ukazuje náš talentovaný biker – i přes svůj ještě „útlý“  věk, svoji závodnickou velikost:  je třeba dojet do cíle dříve, než bude kolo na ráfku… Tomáš tedy akceleruje, znovu se přibližuje druhému borci v pořadí (tomu již viditeně docházejí síly) a vše nasvědčuje tomu, že stříbro bude – paradoxně dík kolabujícímu tlaku v přední pneu – patřit našemu „Contadorovi“. Že tomu tak nakonec není, způsobuje jedna z velmi pomalých starších žákyň, která čelu pole starších žáků na trati „zavazí“. Zatím co na druhé pozici jezdící borec se přes ni přežene v pro něho výhodné, široké pasáži tratě, Toma tato dívenka zbrzdí v místě, kde se moc předjíždět nedá… Tak jo, je rozhodnuto… „Contador“ je nakonec v cíl třetí, na polopázdné přední pneumatice po výkonu, za který by si zlato určitě zaloužil… To ale všechno ještě přijde… Když „Džony“ Šindelář finišuje na 6. místě a pro body si v tomto startu přijíždí i Jakub Tesař, spokojeně a uznale pokyvujeme nad výkonem tří našich mušketýrů hlavami!

OLYMPUS DIGITAL CAMERA
Beřichov byl veskrze týmovou prací! Bravo MORAVEC!

Fazónu drží i v dalším dopoledním startu tři naši kadeti. Po jisté jízdě na nejistém terénu, kdy kolo od kola zrychlovali, berou umístění v TOP 30 jak Matěj Mazánek, tak i Karel Vinický, kterého navíc ještě zbrzdil na trati pád. Nebýt defektu, asi by si letos poprvé pro body dojel i skvěle v neděli jedoucí letošní elév této kategorie, závod od závodu se lepšící, Víťa Suchánek! „Podlahové“ výkony kadetů ztvrdil pak svým stejně kvalitním výkonem a výsledkem i náš jediný EXPERT na startu Lukáš Gregor. Skvěle má rozjetý následný start juniorů i Domča Prudek. Drží se v první pětce, přičemž absolutní čelo závodu má na dohled. Defekt „U kiosku“ i v tomto případě redukuje naše medailové ambice. Domča musí zpomalit jízdou po „prazdné pneu“ nejen v cílovém rostoru, ale i v následné technické pasáži. Hlavně ho ale čeká nepřjmený výběh sjezdovky… Přes všechen pech ukazuje sílu bojovníka a po výměně kola v depu znovu šlape mocně do pedálů, přičemž v cíli mu TOP 10 uniká jen o pověstný vlásek…

DSCN9420
I v neděli nám to medailově zacinkalo dík Tomáši Tlamkovi „Contadorovi“!

Šik našich kadetek, oslabený o maroda Janu Tesařovou se vydává v popolením startu též na trati ze všech sil,  skoro za cenu „sebezničení“… Anička Zemánková sviští v prvním kole na bronzové pozici, zbrzdí ji ale nepříjemný pád na „šutru“ a, aby toho nebylo málo, i defekt… Přes bolestivá zranění a časovou ztrátu spojenou s opravou kola, pokračuje v závodu a do cíle dojíždí na hranici vyčerpání v TPO 5! „Šutr“ se stává osudným i Kristýně Haasové… Ta, byť otřesena, pokračuje ještě krátce v závodě, nakonec je ale dokončení race nad její síly… TOP výsledek si zajíždí v Bedřichově kapitánka MORAVEC Tamu, pohodová Monika Konečná. Držíce se v závodě prozíravě hesla, že někdy méně bývá více, se vyhýbá těm nebezpečným traťovým pasážím, kde hrozí defekt a v cíli jí za její taktickou a vyzrálou jízdu odměnou pozice v TOP 15! V tomto startu, kde potila krev tři naše děvčata, je velkou osobností nejlepší z juniorek, naše odchovankyně Adéla Šafářová, která si po triumfu v sobotních sprintech vybojovala s jistotou  i titul Mistryně ČR v nedělním MTB XCO. V pohodě, v klídku a bez tabáčku jsme na samotný závěr nedělního programu mohli zatleskat suverenitě tří našich mužských reprezentantů pro Rio, kteří se na bedřichovskou „bednu“ poskládali v pořadí, jaké – více / méně – sázkaři očekávali…  Pro MORAVEC bude Bedřichov na Věky Věků zapsán  v kronice dvojnásobně zlatým písmem! Díky všem za vzorné repre (podpůrný tým samozřejmě včetně) a za výkony, které si bez uzardění z mého již stářím zastřeného pohledu zaslouží přívlastek – NEZAPOMENUTELNÉ! Výsledkový souhrn MORAVCE z nedělního XCO  je tento (za lomítkem je celkové umístění v rámci letošního ČP v této disciplině):

  • mladší žáci: 25. Roman Šindelář / celkově po pěti závodech 30.
  • žáci: 3. Tomáš Tlamka „Contador“ / 4., …. 6. Honza „Johny“ Šindelář / 6., … 33. Jakub Tesař / 38.
  • kadetky: 5. Anna Zemánková / 6., … Kristýna Haasová -nedokončila / 20.,..14. Monika Konečná / 17…., Jana „Džejn“ Tesařová – nestartovala / 8.
  • kadeti: 26. Karel Vinický / 45., …25. Matěj Mazánek / 42., …41. Víťa Suchánek / nebodoval
  • juniorky: 1. Adéla Šafářová / 1.
  • junioři: 12. Dominik Prudek / 7.
  • muži EXPERT: 11. Lukáš Gregor / 17.
OLYMPUS DIGITAL CAMERA
Nad Bedřichovem vlála o mistrovském víkendu jediná vlajka..!

Zde je fůra fotek, kde najdete i ty z nedělního cross country a zde je zase, pro nás znovu tak okulibý, kompletní výsledkový servis...

imgfab963265b41d8f6f8a3e5378e5add36
Favorité to v závodě mužů ELITE v Bedřichově zvládli!

Napsat komentář