Blansko je zpět!

Až do minulého století se datoval poslední klasický MTB XCO závod, kterého hostitelem  bylo Blansko. Pravda, pamětníci můžou zavzpomínat na „Hořické prďák 2005“, nebo na „Hořické prďák 2003“ jehož několik ročníků se díky Blanenským Sokolům odjelo již v první dekádě tohoto století. Jenže to se jednalo především o MTB časovku do vrchu (dnes se tomu říká UP HILL). Stejně tak, jako Blanenský Golem je (nebo byl?) zase ryzím MTB maratonem. Od soboty 13. dubna je ale všechno jinak. Dík místnímu agilnímu MTB týmu ACT Lerak byly obnoveny atraktivní tratě v rekreační části města Pálava a závod, který byl vypsán pro všechny věkové kategorie, přilákal nejednoho bikera zvučného jména..!

DSC_1340
Po triumfu na „Morkovském bajku“ si Jonášek „Džonas“ Janovský připsal letošní dalším cené prvenství v Blansku!

Ve startovních listinách nechyběla ani desítka rajdrů MORAVEC Teamu a Ti vybojovali do oddílové medailové pokladnice celkem 7 cenných kovů, když z toho bylo pět ve zlatě, a po jedom ve stříbře a bronzu.. Kromě toho se sluší doplnit, že závod je součástí letos premiérové cyklistické série Jihomoravský Cup, a tím pádem si do této série připsali po Blansku naši úspěšní bikeři „hafo“ bodíků..!

DSC_1448
Zlatá Lucinka, stříbrná Magdalénka! Další moc, moc pěkná fotka z bikového Blanska!

Prvoročákem je v r.2019 mezi chlapci 5-6 let  elév našeho Teamu – Jonášek Janovský, který s náskokem 6-ti vteřin svoji kategorii jasně ovládnul! O první „double“ v sobotu, třináctého,  se pro MORAVEC Team zasloužila děvčata mládí 9-10 let. Lucie Gottwldová vítězstvím potvrdila, že výsledek z Kutné Hory (16. místo) nebyl v žádném případě náhodný. Na stříbrném stupínku finišovala Magdalénka Bartošová, která tak dvojitý úspěch MORAVEC Teamu zpečetila. Obyčejně v této kategorii startují ještě další dvě naše spolehlivé a zpravidla medailově úspěšné reprezentantky – Zita Žerníčková a druhá z dvojčat Bartošových – Maruška. Bohužel obě jsou toho času „na marodce“…A my jim touto cestou přejeme rychlé uzdravení a stejně rychlý návrat do sedla jejich závodních bicyklů!

DSC_1459
A + A + N = tři nejlepší mladší žákyně: uprostřed vítězná naše Amálka Gottwaldová, vlevo stříbrná, „po čertech rychlá“, Anna Hudečková (TUFO CZ Otrokovice) a vpravo bronzová, fakt dost dobrá – domácí, Nikola Bradáčová (Lerak Blansko).

Starší ze sester  Gottwaldových, jinak mladší žákyně Amálka Gottwaldová, také potvrdila ve svém startu úlohu jasné favoritky a zvítězila s náskokem pěti vteřin před nám z MTB „Vrchoviny“ dobře známou, výbornou bierkou,  Annou Hudečkovou (TUFO CZ Otrokovice)! Nepopulární „bramboru“ brala v tomto startu pracovitá Barbora Janovská, šestá pak byla klasifikována v cíli Lucie Koudelková. Druhý „double“ ten den pro náš oddíl vybojovali starší žáci. Především Roman Šindelář zaslouží plec nahoru. Po defektu hodně ztratil a už se zdálo, že si na vítězství, ke kterému v závodě suverénně směřoval, bude muset nechat zajít chuť. Přesto dokázal Romča s  náhradním kolem ztrátu smazat a v cíli se radoval z vítězství s luxusním náskokem 14-ti vteřin. S tímto odstupem za Romanem finišoval druhý v pořadí na cílové pásce jeho týmový kolega – Matyáš Koudelka!

DSC_1386a
Roman Šindelář (vlevo) v této chvíli ještě netušil, co ho potká za „štrapáci“ s jeho bikem… Přes všechny trable ale dokázal zvítězit!

Defekt nepotrápil jenom Romana. Byl příčinou odstoupení ze závodu dvou dalších našich reprezentantů – juniora Vítka Suchánka a „eliťáka“ Petra Šicha. Je to smůla, protože i tito dva naši borci měli minulou sobotu na Pálavě rozjeté svoje starty na medailové pozice..!

DSC_1411
Víťa „Suchoš“ Suchánek musel výborně rozjetý závod juniorů pro defek pneu bohužel vzdát…

Že v Blansku nestartoval o minulém víkendu žádná „vořezávátka“, o tom svědčí „nabušená“ startovní listina kategorie mužů Masters III. Martin Kubíček, Dušan Olejníček (GT Opportunity), Martin Šíma (MaxCursor), Jirka Sedláček (SK Jiří Team)… Co jméno, to pojem, to kus bikové historie… A je asi zcela v pořádku, že nejrychlejší v tomto závodě „OLD STARS“ byl domácí matador – Martin Kubíček…  V závodě „prvních rakví“ (Masters II) potvrdil na začátku sezóny výbornou formu náš matador Martin Gottwald, který se se soupeři moc nepáral a zvítězil způsobem start – cíl s pozoruhodným náskokem více jak dvou minut! Bravo MORAVEC!

DSC_1426
Martin Gottwald na trati vítězného závodu v Blansku. Zdá se, že i letos bude tento borec pravidelným účastníkem na „bednách“ regionálních MTB závodů. Jeho dcery mají být po kom… U Gottwaldů se minulou sobotu asi dost slavilo…

Všem aktivním i pasivním MORAVCŮM patří za Blansko velký dík, podpůrným rodinným týmům včetně a k medailistům letí, samo, že naše gratulovačka! Zde mrkněte na kompletní výsledkový servis i další podrobnosti z „určo“ vydařené akce, a tuť jsou k okouknutí pěkné fotky Františka Paděry. Díky, Franto!

DSC_1358
Parádní Pálavský „Rokenrolík“ v podání Lucky Gottwaldové a posléze i „Majdy“ Bartošové.

Napsat komentář