Eliška zářila na „Evropě“!

Už v loňském roce zaujaly výkony Elišky Hanákové trenérku Českého reprezentačního výběru „Lvíčat“, Soňu Jurkovou. A  dokonce už od předloňska (přesně od závodu Českého poháru MTB na Zadově, kde Eliška vybojovala svoji první – bronzovou – pohárovou „bednu“) je „ve střehu“ a talentovanou závodnici MORAVEC Teamu pečlivě sleduje i „head coach“ české bikové reprezentace Viktor Zapletal. No a protože účast v letošním českém poháru horských kol, včetně národního mistrovství v Hlinsku – to obojí bylo jednoznačně v režii naší čtrnáctileté bikerky, není divu, že jí nominmce na Mistrovství Evropy žáků a kadetů, které i letos hostilo italské podhorské letovisko Pila,  nemohla minout!

IMG_7481
První „velká bedna“ Elišky: ČP Zadov 2017, mladší žákyně.

Elišku jsme zahlédli v sobotu, 17. srpna na „Vrchovině“ v Boskovicích, už ale jenom v „civilu“, nejen v pozici odpočívajícího rajdra,  ale hlavně co by aktivního fanouška MORAVEC Teamu, šetřícího síly na dny příští… Reprezentace se do Itálie přesunovala o den později a po nezbytné aklimatizaci se v úterý, 20. srpna rozběhly bikové souboje mladých „reprošů“ již naplno…

IMG_5141
Profilově náročný terén v Pile Elišce svědčil!
Úterý 20. srpna – MTB časovka

V konkurenci třidevadesáti děvčat  končí Eliška na 9. místě, v čase  2:04,20 min. se ztrátou 9 vteřin na  vítězku, německou. závodnici Carlu Hahnovou. Slibný začátek Elišky Hanákové měl medailovou „třešničku na dortu“. Časy z časovky se započítávaly do týmové soutěže, kdy tříčlenné družstvo tvoří podle reglementu  kromě jedné dívky – starší žákyně ještě dva starší žáci. V konkrétním případě sestavy „Czech Republic A“ jsou parťáky Elišky Hanákové ještě Adam Bernát a Jakub Elbadri. A protože se kluci také činili, celkový součet časů 5:51,15 min. znamenal zisk bronzové medaile! Ztráta na vítězný tým Rakouská činila necelé 2 vteřiny… Zde mrkněte na:

IMG_6691
Eliška Hanáková čeká na předávku v závodě štafet.
Středa 21. srpna – týmové štafety

Že Soňa Jurková sestavila hlavní žákovskou trojici velice erudovaně, ukázal středeční závod štafet. Trojice Bernát / Hanáková / Elbadri se v konkurenci 72  týmů dokázal prosadit na cenné 5. místo! Závod se již odkroužil na hlavním okruhu, který je pověstný svojí náročností, jak po technické stránce, tak i svým výškovým profilem. Česká štafeta ztratila na vítězný tým „Norsko 2“ minutu a 22 vteřin,  k bronzu Italů našim chybělo 23 vteřin. Druhé družstvo Česka (Samec, Pernická, Novotný) bylo klasifikováno na 24. místě se ztrátou 5:56 minut na vítěze. Závod všem určitě hodně posloužil co by důkladná příprava jednak na čtvrteční závody ve sprintech, ale hlavně  na sobotní klasické cross country. V obou těchto disciplínách  by mohla Eliška – vhledem ke své univerzálnosti – „bodovat“, přičemž její doménou a parádní disciplínou je samozřejmě klasické „ikscéóčko“. Že je opatrný optimismus na místě potvrzuje skutečnost, že  ve štafetovém závodě měla mezi dívkami 6. nejrychlejší čas!  Zde je veškeré info k probíhající  žákovské „evropě“

FullSizeRender
Mládežnický reprezentační výběr Soni Jurkové, ME Pila 2019.
Čtvrtek 22. srpna – XCE – eliminator

Z třiadevadesáti dívek – starších žákyň – jich postoupilo do vyřazovacích jízd 16 s nejlepšími časy, včetně Elišky Hanákové, která postoupila do čtvrtfinále s 9. nejlepším  časem. Ve vyrovnaném souboji jí postup do semifinále unikl jen velmi těsně a výsledková definitiva jí nakonec zařadila na 10. místo. Její týmové kolegyni, Adéle Pernické se do semifinále  postoupit podařilo a i v něm si vedla výborně. Byť jí postup do finálové čtyřky těsně uniknul, v „malém finále“ byla nejrychlejší a její celkové 5. místo je bezesporu úspěchem! Zde mrkněte na:

IMG_6936
Tratě v Pile nebyly náročné jen profilem, ale i o technické stránce…
Sobota 24. srpna – XCO – cross country 

Vyvrcholení evropského šampionátu měl pro nás dramatickou předehru. Na sobotní závod nastupovala Eliška Hanáková po překonání zdravotních problémů, které byly způsobeny pravděpodobně stravovacím režimem v místě konání akce, který bohužel není ze strany vedení reprezentace nastaven a organizován – vzhledem k věku závodníků – zrovna vhodně a  optimálně… Toto je určitě důvodem k zamyšlení ve smyslu nutnosti zlepšení tohoto důležitého faktoru při  příštím šampionátu, v r. 2020.  V pravé poledne vyrazilo bez jedné 90 dívek na extrémně těžkou trať, jejíž dominantou byly jak těžké technické sjezdy, tak náročná stoupání. Eliška, startující z první řady, dokázala podržet krok s čelem závodu, když od startu diktovala tempo pozdější vítězka, Švýcarka  Anina Hutterová. Na měřeném mezičase v prvním kole byly o tři vteřinky před ostatními závodnicemi kormě Hutterové, Hanáková a s nimi i německá závodnice Lara Leihnerová. O zmíněné 3 vteřiny zpět stíhala trojici další Švýcarka Chaira Solerová, s odstupem 20-ti vteřin se snažila držet krok s čelem i Rakušanka Katrin Eimbacherová. Se ztrátou něco málo přes půl minuty držela elitní desítku na 9. místě jedoucí i Adéla Pernická.

IMG_6981
Eliška Hanáková je vicemistryní Evropy!

Hutterová ale zrychlovala a cílem prvního kola projela už s náskokem 21 vteřin před Eliškou Hanákovou, která si na stříbrné pozici udržovala odstup devíti vteřin od třetí závodnice. Tou byla již v té době rakouská závodnice Katrin Eimbacherová, která ve druhé polovině prvního kola dokázala předjet jak Laru Leihnerovou, tak i Chairu Solerovou. Eliška tedy rozjela závod výborně! Z první desítky vypadla Adéla Pernická, která se po prvním kole se ztrátou necelých dvou minut pohybovala na 12. místě. O náročnosti trati svědčí fakt, že Eliška Hanáková musela v některých extrémních výjezdech ze sedla. V těchto chvílích pravděpodobně úročila svoje běžecké schopnosti, natrénované například v cyklokrosových závodech. Volba vhodných převodů byla v tomto závodě jednoznačně klíčová.

IMG_6997
Fotka, která se hned tak neokouká…

Na posledním měřeném mezičase zůstával na medailových pozicích – k naší velké radosti – „Status Quo“ – tj. stav neměnný! Anina Hutterová najela na Elišku sice dalších si 5 vteřinek a svůj náskok tak ještě zvýšila, nicméně od třetí Eimbacherové si naše šampionka držela stále konstantní, nadějný odstup 9 vteřin! Adéla Pernická klesla o jednu příčku a na čelo ztrácela už přes 3 minuty. Závod gradoval. Hutterová se ještě dokázala „zmáčkout“ a do cíle přijela jako suverénní vítězka s náskokem 44 vteřin. V závěru závodu zrychlovala i Rakušanka Eimbcherová a snížila 3 vteřiny náskok Elišky Hanákové. Na víc už jí ale nezbyl – k naší velké radosti – čas… Eliška Hanáková tedy po výborném výkonu  proťala  cílovou čáru na druhé pozici a zaznamenala tak na Mistrovství Evropy svůj životní úspěch! „Vůbec jsem to nečekala…“, ohodnotila po závodě stručně svůj skvělý výsledek Eliška. Blahopřejeme! Bravo MORAVEC! V závěru závodu zrychlila i Adéla Pernická, které v cíli nakonec patřilo 11. místo, se ztrátou 4:08,15 minuty na vítězku. Zde mrkněte na oku libou  výsledkovou listinu:

IMG_7035
Bravo Eliška, bravo Czech Republic, bravo MORAVEC!

Elišku napodobila ziskem stříbra v závěrečném závodě „Evropy“ česká kadetka Aneta Novotná, která se dokázala vklínit mezi tři švýcarské borky a 18 vteřin ztráty na vítězku Leu Huberovou je do budoucna určitě řešitelný odstup. Aneta Novotná si tedy odváží po bronzu z úterní časovky z Pily celkem dvě medaile: bronz a stříbro! Jinak šampionát potvrdil dominanci alpských zemí, když především domácím mladým Italům a Italkám to v Pile – podle očekávání – „frčelo“. Česko bere v medailovém hodnocení 7. místo, což není zas až tak špatné… Nás samozřejmě nejvíc těší významný podíl na tomto výsledku  naší – „Lvice Elsy“ – Elišky Hanákové! Díky Eliško..! A ještě jednou Ti blahopřejeme! Jsme na Tebe hrdí..!

IMG_7041
Dvě „tahounky“ mládežnické reprezentace v Pile: Eliška Hanáková a Aneta Novotná.

Informace o průběhu šampionátu průběžně přinášel i oficiální server České reprezentace. A díky Tondovi Hanákovi máme dvě supr fotogalerie:

68950824_2376638049049776_3187442530559983616_o
Mladá reprezentace ČR ve vzácné chvilce volna.

 

 

Napsat komentář