Horka čeká na bikery!

Závod na nejvýše položené trati v rámci MTB seriálu o Pohár Drahanské vrchoviny je na pořadu už v neděli 9. srpna. Přípravy na prestižní race jsou v plném proudu a jejich aktuální stav je tento: je kompletně „vymlíkován“ les + technické pasáže v rámci dětských tratí, které jsou převážně i součástí hlavního okruhu. Ve zbývajících dnech se bude vše dolaďovat. Je třeba ještě pokosit nájezd do „Pařezové ligy č.3“, více otevřít průjezd „Dukelským průsmykem“, doplnit orientační cedulky i popisy jednotlivých klíčových míst na trati. Stav příprav ale naznačuje, že v čase oficiálního tréninku (sobota 8.8.2015 v 17.00 hodin) bude vše OK. Jen aby nás nepotrápily na ten den avizované bouřky. Pak bychom mohli zažít jednu z nejžhavějších, ne-li teplotně nejžhavější velkou cenu Benešova…

Horka se jede už po patnácté a tak bude možná na místě připomenout si některá klíčová data se závodem související:

  • Iniciátorem postavení tratě a myšlenky, aby se na Benešově jezdily závody horských kol byl na počátku tohoto století Erik Řezník.
  • První tratě v okolí kóty Horka (720 m.n.m.) postavil Milan Šafář, autory první modifikace („Údolí smrti“, „Pařezová liga č.2“) byli tehdy elitní jezdci MORAVCE Petr Švancara s Radkem Šínem a definitivní ráz dal trati výjezdy na Malé a Velké Macchu Picchu Jirka Pecha.
  • Vítězi prvního ročníku (2001) se stali v elitních kategoeiích Milan Šustek a Martina Němcová.
  • V mužích vyhrál na Benešově nejčastěji skvělý cyklokrosař Zdeněk Mlynář a v ženách má z Horky nejvíce vavřínů Šárka Chmurová (oba MaxCursor).
  • Pro MORAVEC dobyly vítězství v elitě mužů v minulosti Michal Šimerle a Radim Kovář, v ženách pak Eva Zemánková. Posledně jmenovaní budou v neděli obhajovat – a věříme, že úspěšně – svoje loňská prvenství.