Libor Bartoš vystavuje!

Oddílový designer Libor Bartoš, jehož uměleckou dovednost a nápaditost jsme už měli možnost několikrát ocenit v rámci MTB „Vrchoviny“ (především v souvislosti se zdařilým a vysoce oceňovaným designem finálních trofejí – tj. pohárů Drahanské vrchoviny, jejichž autorem je Libor – nepletu-li se – od r. 2016), vystavuje několik svých „čerstvých“ děl od 1.3. 2019 v Galerii Jonáš, v Blansku, Smetanova ulice č.6.

IMG_8004
Zvědaví MORAVCI před vstupem do výstavního sálu. No, spíše sálku…

Minulý pátek v podvečer byla výstava zahájena slavnostní vernisáží, na které samozřejmě MORAVCI nemohli chybět. Název výstavy – Dřevo a kov – napovídá, jakým, že to materiálům vdchnul Libor život – tak, jak to umí jen on – tentokrát… Jistě máte ještě v dobré paměti jeho sousoší Svaté rodiny a oveček, které moc krásně o loňských vánocích dozdobilo Vánoční strom města Blanska.

IMG_8012-1
Zvěstování Panně Marii.

Možná i toto velmi povedené sousoší bylo důvodem, že v pátek s večerem, kdy byla vernisáž zahajována, praskal výstavní prostor, přeplněný hosty,  ve švech! Ano, pravda, nejedná se tentokrát o žádný velký výstavní sál, který by si určitě sochy a plastiky Libora Bartoše zasloužily, přesto „nával“ ve výstavní síni působil velmi sympaticky, a když jsme uviděli Liborem vystavené kusy, hned nám bylo jasné, proč ten zájem!

IMG_8008
Skečný skvost výstavy – Archanděl Gabriel.

Libor Bartoš představuje na výstavě celkem osm děl (snad jsem na nějaké nezapoměl…): Zvěstování Panně Marii (kov), Sodoma-Gomora (kov), Tři Grácie (kov), Poslední večeře Páně (dřevo), Archanděl Gabriel (dřevo), Betlém (dřevo) + další dvě dřevěná díla, jejich názvy jsem si sice nezapamatoval, ale to nic nemění na faktu, že všech osm vystavovaných kusů mě a určitě i ostatní, hodně oslovilo svojí originalitou a myšlenkou a hlavně tím, s čím už se dnes v běžném životě takřka nesetkáme: KRÁSNEM…

IMG_8007
Poslední večeře Páně – fragment.

Možná, že někdo  proti mému hodnocení bude mít výhrady… Bude proti němu protestovat, bude s ním nesouhlasit… Obávám se, že je to ale tak všecho, co s tím může dělat… Protože ke jménu Libora Bartoše patří zcela určitě a oprávněně, již po léta,  ještě jedno slovo:  MISTR! Výstavu si určitě nenechte ujít! Neboť kdo neuvidí Liborovy novinky „live“, ten jako by nebyl… (Schválně neuvádím všechna vystavovaná díla, byť jsem je – samo, že – velmi pečlivě nafotil)…

IMG_8020
Ne tak často se poštěstí vyfotit se v přítomnosti Ježíše Krista a jeho Učedníků a Archanděla Gabriela… A v přítomnosti Mistra Libora Bartoše!

Napsat komentář