Test odolnosti…

Úvodní závod letošní „Vrchoviny“ v Benešově byl (nejen) pro všechny zúčastněné MORAVCE skutečnou zkouškou odolnosti. V noci před závodem přišel vytrvalý déšť, který více-méně přetrval i po celý závodní den. Takže naše předchozí tréninková píle, která se téměř výhradně odehrávala na suchých tratích, přišla  prakticky na zmar… Ale to nevadí… Ostrý závod podmínkách, jaké jsme letos na Benešově zažili, je pro všechny rajdry MORAVCE k nezaplacení. No a když k tomu připočteme skutečnost, že medailově to – vzhledem k  oproti minulému roku hodně redukovanému kádru – zas tak špatné nebylo, můžeme s odstupem času jen uznale a zároveň spokojeně pokývat hlavou…

DSC_0113
Se ztrátou asi deseti metrů finišuje Jonášek Janovský pro stříbro!

Mluvíme-li o redukovaném kádru, pak není redukován ani tak do kvantity. Vždyť do bojů zasáhlo hned 15 borců a borek hlásících se hrdě k MORAVEC Teamu a vezmeme-li v úvahu, že více jak třetina z nich má minimální zkušenosti s MTB závody, jsou 4 medaile a dvě „brambory“, vydolované z benešovského bahna, dobrým vysvědčením..!

DSC_0129
V cíli „bramborový“ Matěj Kalina měl do závodu výborný start!

Na odrážedle jsme zatleskali statečnému výkonu Janíka Štefla, který absolvoval snad vůbec svůj prní závod v životě! A to ještě v takovém psím čase… O pár minut později odstartovala  v závodě dívek do 6 let jeho starší sestra Klára Šteflová, která už „ostruhy“ z MTB „Vrchoviny“ má. Však to také bylo poznat a 7. místo v cíli je toho důkazem. Stejně mladá kategorie chlapců nás hodně zajímala následně. Na startu byl Jonáš Janovský, i přes útlý věk už náš zkušený reprezentant a my mu drželi palce ve víře, že se mu podaří porazit dosavadního suveréna této kategorie – boskovického Matina Hrudu (Drahanský Sporttým). Sice to zatím ještě nevyšlo, ale stříbrná „placka“ za Benešov „Jonymu“ moc slušela!

DSC_0236
Závěrečný „nervák“ v závodě mladších žákyň.

Hodně blízko jí byl v prvním bloku startů v „uplakaném“ a blátivém Benešově v kategorii chlapců 7-8 let i další náš již zkušený reprezentant, Matěj Kalina. Po výborném startu se na medailové pozici pohyboval, v cíli z toho ale byla nakonec ta nepopulární „brambora“, když od bronzu Matěje dělilo pohých 15 vteřinek… A to je do dalších závodů určitě řešitelný rozdíl..! V tomto závodě nebyl Matěj za MORAVEC Team na startovní čáře osamocen. Na trati mu zdatně sekundoval i jeho týmový parťák, Vojta Ullrich, který se při jednom ze svých prvních ostrých závodů blýsknul v konkurenci téměr 20-ti závodníků dost dobrým, 12. místem!

DSC_0181
Yetti má děti rád…

I v kategorii stejně mladých děvčat nás zdatně reprezentovala další novicka v našem dresu, okrouhlecká Barborka Tesařová. Ta si po bojovném výkonu si vyjela cenné umístění v TOP 10 a uzavřela tak náš kvalitní závodnický projev v první třetine benešovské „race“. Další reprezentant MORAVCE se postavil na start v kategorii chlapců 9-10 let a byl to další z úplných závodnických nováčků – Ondra Krajíček. I on se serval z těžkou tratí statečně, a byť byl nakonec nejrychlejšími „vlky“ z této kategorie předstižen o kolo, i jeho výkon pochvalu určitě zaslouží. Stajně tak, jako pochvalu zaslouží výkon dvou dalších našich borců v prestižní a hodně „nařízlé“ kategori mladších žáků – Jakuba Ullricha a Dominika Ptáčníka. K výsledku Kuby Ullricha nutno dodat, že ho po kontaktu se soupeřem brzdila přehazovačka, která po ráně nefungovala optimálně…

DSC_0296
Druhou „bramboru“ pro nás vybojovala Barča Tlamková.

Druhý a třetí meailový úspěch dne nám přinesl start mladších žákyň. Po zranění prstu jela jeden z prvních (ne-li vůbec první) závod naše Justýna Novotná, která si od startu udělala se svou týmovou kolegyní – Barborou Janovskou ze závodu vlastní „race“. K naší velké radosti spolu obě přijeli do cíle bok po boku, o pár metrů dříve byla v cíli Barbora Janovská. Holky – velký potlesk..! Dvě naše favoritky doplnila v tomto startu ještě další nová tvár MORAVEC Teamu, Jolana Tesařová, která se také předvedla bojovným výkonem a v cíli brala nakonec 9. místo. Druhou „bramboru“ propršeného dne vybojovala pro naše barvy na závěr druhého bloku startů v hodně kvalitním závodě starších žákyň (potkali se v něm MTB Mistryně ČR  mladších žákyň z r. 2019 Anna Hanáková, vítězka MTB ČP z r. 2019 Amálie Gottwaldová – obě toho času CP Team Boskovice a úřadující letošní MTB Mistryně ČR Hanka Viková – Dukla Praha) Barbora Tlamková.

DSCN0341
Hrdina závodu mužů ELITE, Petr Šich těsně po dojezdu do cíle…

Bez pozornosti nezůstal pro nás ani závěrečný, popolední blok startů. Za neustávajícího deštivého pošasí se na start postavil mezi více jak 20 soupeřů v kategorii junior/kadet i další z pokračující řady našich nováčků, Matěj Štindl, později v cíli klasifikován na 12. místě. Toto umístění opět potvrzuje jeho výkonnostní skok, který už byl patrný na úvodních dvou závodech Českého poháru horských kol v Touškově a pak v Peci pod Sněžkou. Supr medailovou tečku pak dal našemu benešovskému úsílí v závodě mužů ELITE Petr Šich, který po dramatickém boji v závěru jen těsně (o 2 vteřiny) podlehl nestárnoucímu Emilu Hekelemu, úřadujícímu Mistru ČR v cyklokrosu. Že ne nadarmo je Petr Šich lídrem kategorie mužů EXPERT v rámci závodů Českého poháru, prokázal právě famózní bitvou s Emilem Hekelem na Benešově. Byť Emilovi nakonec podleh, byl to on, kdo „udělal“ závod..!

DSCN0362
Nejlepší „eliťáci“: zleva stříbrný Peťa Šich, uprostřed vítěz Emil Hekele a vpravo bronzový Polák Prochownik.

Všem 15-ti reprezentantům MORAVEC Teamu na úvodní „Vrchovině“ v Benešově velký dík za repre oddílu a výkony „na doraz“! Bravo MORAVEC! Speciální poděkování ode mě  pak všem MORAVCŮM, kteří mi s přípravou a organizací závodu jakkoli pomohli (Yetti včetně)… Mockrát díky! Zde studujte kompletní výsledkový servis včetně reportáže a zde je k prohlédnutí hned 7(!)  fotogalerií..!

 

I

Napsat komentář