Závěrečná v Uničově!

Věru dlouhá, dlouhá byla pro MORAVEC Team letošní sezóna… Vzpomínáte? Na přelomu března a dubna (někteří i dříve) jsme naskočili závodně do sedel a v podstatě v cyklu – co víkend to závod – jsme  – po osmi a půl měsících náročných soubojů na rozličných cyklistických frontách dorazili při Mistrovstvi ČR v cyklokrosu v Uničově v předvečer třetího adventu – do cíle… A loučení, které obstaralo sedm našich rajdrů, bylo víc než důstojné! Jedno supr umístění v TOP „Five“, hned tři v TOP „Twenty“, jedno v TOP „Thirty“ a dvě v TOP „Forty“ jasně dokazuje, že MORAVEC nejen v Uničově, ale i po celou sezónu, jak už se stalo zvykem,  hodně „tvrdil muziku“!

img_2465
Anička Zemánková začala svým výkonem a výsledkem velmi zdatně naše uničovské účinkování.

Mládežnický mistrák v malebném hanáckém něstečku přilákal na start hutnou konkurenci, pro kterou připravili pořadatelé okruh dlouhý bez 200m rovné tři klometry. Vyvážený a obvykle jetelný okruh tentokrát hodně poznamenalo počasí. Oteplilo se a zmrzlá trať „povolila“, bohužel ale ne tak, aby závodníci brouzdali řidkým blatíčkm… Bláto bylo, ale ne kašovité ale nejlépe by je bylo možné snad přirovnat ke sklenářskému kytu… Rajdrům se lepilo na jejich cyklokrosové speciály tím víc, čím déle byli v rámci svého startu v akci…Velkou roli za dané situace sehrály podpůrné týmy na depu, které se snažily nepříznivé podmínky v rámci možností (vyměňováním kol, mytím kol, zbavováním kol nánosů kytovitého bahna…) – eliminovat nebo alespoň minimalizovat…

img_2477
Roman Šindelář v závodě žáků potvrdil srdce bojovníka! Moc nechybělo a závod dokončil s plným počtem kol a „na bodech“!

Jako první zasáhla do bojů tradičně při startu kadetek Anička Zemánková a na vlastní kůži okusila v průběhu závodu, který byl vypsán pro tuto kategorii na dvě kola, uničovské traťové „peklo“… Přesto se s krajně kritickými podmínkami vyrovnala, jak jsme u ní zvyklí, se srdcem lvice-bojovnice. Umístění v TOP 10 ji tentokrát sice uniklo, ale finišovala se ztrátou pouhých dvou minut na vítězku Magdalenu Mišoňovou (SOKOL Veltěž) a to jí muselo naplnit pocitem z dobře odvedené práce!

img_2474
I Jakub Tesař skvěle předvedl, jak se bojuje v extrémních podmínkách za MORAVEC Team… Ani on nebyl bodovaným metám daleko.

Bezmála čtyřicet starších žáků vyrazilo na svůj závod krátce před půl jedenáctou a kluci (a i každá další kategorie po nich) na tom byli z hlediska povrchu tratě o „level“ hůře než jejich předchůdci, kteří svou jízdou okruh samozřejmě ještě víc rozjezdili a tím ještě víc ztížili… K nepochopení všech stanovili pořadatelé žáčkům závod na 3(!) kola, a tito si v jeho průběhu zažili skutečnou „Kalvárii“… Mezi smečkou elévů byli i dva naši a za svůj statečný výkon na kolech, která se „okytovaná“ bahnem prakticky netočila, zaslouží velkou pochvalu!  A co chybělo, aby i tentokrát oba naši , Roman Šindelář s Jakubem Tesařem, dosáhli na bodová uístění?

img_2484
Tomáš Tlamka „Contador“ byl jedním z hlavních hrdinů startu kadetů. Nebýt jeho smůlovitého pádu, nebyl by souboj o meadile pravděpodobně rozhodnutý tak brzy…

S ještě více „dorasovanou“ tratí se vydalo po jedenácté hodině servat třicet kadetů se dvěma našimi včetně. Tomáš Tlamka „Contador“ v závodě potvrdil, že „bedna“ z Jabkenic nebyla vůbec žádnou náhodou. Naopak. I v Uničově se rýsovalo podobné umístění, když do druhého ze čtyř okruhů najížděl Tomáš na 4. místě v reálném kontaktu na medailové pozice. Pád na jednom z prudkých sjezdů ho ale zbrzdil na tolik, že se mu absolutní čelo vzdálilo a přes veškerou snahu a postupné zrychlování se už se ztrátou nedalo nic udělat. Přesto to byl právě tento náš mladý borec, který vyjel pro MORAVEC v Uničově nejlepší výsledek!

img_2487
Honza „Džony“ Šindelář zajel na hané svůj TOP výkon a výsledek! Mnoho nechybělo, aby se prosadil do TOP10!

Životní cyklokros zajel v sobotu i Honza „Džony“ Šiindelář. Po startu se držel v první desítce a i když se přes Honzu posunulo několik soupeřů, držel i v dalším průběhu závodu s nimi krok a díky dobře rozvrženým silám a postupnému zrychlování se zdálo, že se do TOP 10 stihne ještě vrátit! Nakonec se mu to sice nepodařilo, nicméně nám dá asi za pravdu, že lepší nzávod v cyklokrosu ještě nezajel! Oba naši kadeti zkrátka v Uničově potvrdili, že právě tato kategorie byla letos naší parádní!

img_2516
I na výkon Dominika Prudka bylo radost pohledět! Na start se postavil jako by z žertu, ale v závodě si vedl jako hrdina!

Netradičně (kvůli sousledu sportovních přenosů na ČT4 Sport) startovali místo žen hodinu po poledni muži ELITE. Na start se opět objevil náš Dominik Prudek a po necelé hodině jsme díky němu mohli opět přepisovat oddílové dějiny. Dominik byl klasifikován po bojovném, dynamickém výkonu jako 23. a neklame-li mě paměť, našaho nejlepšího výsledku v této kategorii dosáhl před lety 29. místem v Hlinsku Petr Bořil. Dominik znovu ukázal, že když má den, je schopen favotity hodně potrápit a zajet vynikající výsledek!

img_2522
Soustředěná Jana Tesařová na startu. V závodě sice Kateřině Nash podlehla, ale v celkovém pořadí Českého poháru ji porazila!

Už takřka se soumrakem vyrazila na trať za stálého „vlezlého“ sychravého počasí dvacítka juniorek a žen, když kromě hlavní favoritky – Kateřiny Nash – nechyběla ve startovním poli ani naše Jana „Džejn“ Tesařová. A byla to právě ona, která po vydařeném, bojovném výkonu umístěním v TOP 20 uzavřela „de facto“ definitivně naše závodní účinkování v sezóně 2016. A svým výkonem a výslekem završila pro nás tolik úspěšnou sezónu, která byla asi nejúspěšnější v celé historii oddílu… Pojďme si  ale nyní odkontrolovat uničovskou výsledkovou definitivu:

  • starší žáci: 31. Roman Šindelář (celkově 40.),  34. Jakub Tesař (celkově 38.) / v týmové soutěži – 21. MORAVEC Team
  • kadetky: 13. Anna Zemánková (8.) / v týmové soutěži – 5. MORAVEC Team
  • kadeti: 5. Tomáš Tlamka „Contador“ (4.), 12. Honza „Džony“ Šindelář (19.)  / v týmové soutěži – 4. MORAVEC Team
  • ženy, juniorky: 17. Jana „Džejn“ Tesařová (25.) / v týmové soutěži – 18. MORAVEC Team
  • muži ELITE – 23. Dominik Prudek (60.) / v týmové soutěži – 44. MORAVEC Taem
img_2464
FAN klub MORAVCE bylo nejen slyšet, ale i vidět!

Výsledky – a snad mi dáte za pravdu – vskutku okulibé… Díky všem rajdrům za poctivou, bojovnou rachotu v uničovském kytovém bahně, speciální dík patří samozřejmě i podpůrnému týmu v čele s Milanem Tlamkou, který má vždy uměrně tím víc práce, čím těžší jsou klimatické podmínky… Nemůžu vynechat ani FAN klub, který akusticky našim, myslím, hodně pomáhal… Závěrem snad už jen dvě poznámky k závodu: Je věru škoda, že na mistráku ani v rámci celkového pohárového pořadí, se nevyhlašuje pět nejlepších závodníků, tj. ve světě běžné tzv. „pódium“… Mrzí nás to už delší dobu a nadšel čas s tím něco konečně udělat! A za druhé je pro mě udivující skutečnost, proč Česká televize, když už od rána má vše připraveno k akci, nenasnímá závody dětských kategorií? Toto mi už hlava nebere vůbec… I když to v Uničově nevypadalo, ale podle mého názoru zdaleka ne vše je v rámci českého cyklokrosu „ready“… Mrkněte na „boható fotogalerio z Hané“ a taky na – pro nás – supr výsledkový sumář!

img_4969
Uničivský kyt… Bahno dokázalo zalepit kolo tak, že s ním prostě nešlo otáčet… Skutečný extrém, jaký jsme doposud nezažili…

Napsat komentář