Drakec v optimu!

Drakiáda je jedna z akcí hodně závislých na klimatických podmínkách. Už ani nevím, po kolikáté se drakovodi se svými létavci v ŕežii MORAVCE na „drakecu“ na Benešově sešli, každopádně i letos, tak jako v předchozích letech nám počasí   vysloveně přálo… Aby ne, když zajištění optimálních podmínek, především těch nejdůležitějších – větrných, nám od samého počátku tohoto typu létání zajišťuje z cyklistického nebe sám Vlastimil MORAVEC!

img_1741
Dráčků a draků se na nedělní pavlovské odpolední obloze opravdu urodilo!

A Vlastík všem aktivním účastníkům zajistil  takřka ideální podmínky i letos… Od zamračeného rána poslední říjnové neděle pofukovalo ,pro draky tak akorát ,a když dvě hodiny po poledni již zimního času začalo vykukovat i sluníčko, bylo jasné, že i letošní Drakec MORAVEC bude po všech stránkách v – optimu! Rozlehlá louka u Pavlovské kapličky  bez problémů pojala všechny přítomné drakovody a Ti se ve svých dovednostech předvedli v tom nejlepším světle! Jejich kumšt mohla obdivovat i čerstvě zvolená senátorka ČR – Mirka Vítková, kterou na Drakecu doprovázel její manžel Jarda. Dalším milým hostem byla pak i předsedkyně našeho Fan – klubu, Maruška Zouharová, aktivními účastníky byli nejen MORAVCI místní, či z nejbližšího okolí, ale  i Ti  dost „přespolní“. A to nás těšilo dvojnásob.

img_1778
Laštůvkovic krasavec se líbil moc… V pozadí nestor dosavadních Drakeců, delta křídlo Jirky Baráka.

Jako první vypustila vskutku přesně v čase T:00 (tj. ve 14.00 hodin) svého dráčka zkušená letovodka a pravidelná účastnice našich Drakeců – Barunka Tlamková. Krátce po ní šel do vzduchu i dráček čerstvé posily Junior MORAVEC Teamu, Adélky Kubínové, aby se pak během příštích 60 minut s draky a dráčky na obloze, jako tradičně,  roztrhl pytel… Nelze zde vyjmenovat zdaleka všechny dráčky a jejich drakovody, každopádně v bohaté fotogalerii snad našim fotoreportérům neunikl žádný… Nechyběli dva skuteční veteráni dosavadních Drakeců: krásné barevné křídlo zkušeného letovoda Jirky Baráka (vzpomínáte – někdejší šéf gastronomické sekce MORAVCE a lídr našich vítězných týmů v rámci soutěží v grilování – Grilmánie), či Koudelkovic Ferda Mravenec. Nejvýše se z počátku v severozápadním větru dařilo posunout draka Zuzaně Abrahámové, aby se jí vzápětí vyrovnala zkušená dvojice drakovodů Milan Šafář se svojí dcerou Verunkou. A protože jejich dráček byl vyrobený ručně, doma, objektivní porota přisoudila právě jim titul nejlepšího drakovoda!

img_1774
Další parádní dravec na pavlovském nedělním nebi.

Skutečnými krasavci pak byli dravci Karla Laštůvky a Pavla Zatloukala, kteří je bezva předvedli za vydatné pomoci svých ratolestí. Že Pavel pouštěl draka  – dravce z udice, nasvědčuje i o jeho rybářských schopnostech… Úplnou novinkou letošní drakiády ale byla účast dvou „padákových křídel“, které u kapličky umě předvedli „přespolňáci“. To menší, jednobarevné, kočíroval náš rajdr Víťa Suchánek z Valchova, to větší, barevné,  pak boskovický Michal Zemánek se svojí dcerkou, který se na Benešově narodil a dojíždí sem pravidelně za rodiči. Oba borci museli předvést náročnou práci drakovodů obouruč, přičemž se stali v průběhu pouštění v podstatě výsadkáři, jejichž úkolem ale bylo se samozřejmě nevznést a nikam neuletět. Barevné padákové křídlo Michala Zemánka pak bralo druhý velký diplom, za nejkrásnější a nejoriginálnější provedení létavce.

img_1746
I Ferda Mravenec Koudelků je veteránem snad všech dosavadních drakiád v režii MORAVCE. Jak vidno, vůbec nestárne!

S přibývajícím odpolednem chladný vítr zčásti „ufouknul“ přímé účastníky Drakiády zpět do tepla jejich domovů, ale i tak je společné foto, které se podařilo po akci zrealizovat,  docela „masové“… No a těm nejvěrnějším MORAVCŮM poskytla v podvečer zázemí a hlavně zahřátí naše „mateřská základna“, kterou po podobných akcích pravidelně využíváme a kterou je místní restaurace Morava.  A i po letošním vydařeném Drakecu jsme neměli věru důvodu k žádné změně…

Napsat komentář